Sunați-Ne 0 268 2 34 42

Paradontologie

Paradontologie


Paradontita – este o boala inflamatorie-distructiva in care inflamatia gingiilor se raspindeste la tesuturile paradontale si prin aceasta se distruge conexiunea dento-gingivala, are loc distrugerea tesutului osos a procesului alveolar si a periodontului.
Imagine:

  1. radacina goala cu acumulare de depuneri.
  2. pungi paradontale patologice.

Simptomele Paradontitei:

  1.  edemul marginii gingivale
  2. Singerarea gingiilor, in special in timpul periajului dentar
  3. Expunerea radacinii dintelui
  4. Mobilitatea dintilor
  5. Miros neplacut din cavitatea bucala
  6. Arsura,mincarime si in cazuri severe exudat.

Cauzele bolii
paradontale 
– una din cauzele principale a imbolnavirii este dezvoltarea procesului infectios in punga paradontala, care duce la manifestarile mentionate mai sus. Ce factori influenteaza dezvoltarea bolii paradontale?

  1. Igiena precara (prezenta de placa si a tartrului)
  2. Dintii cariati distrusi
  3. Dieta necorespunzatoare
  4. Fumatul
  5. Alcoolul
  6. Obturatii vechi (cu fragmente,margini ascutite si o atasare slaba)
  7. Boli cronice (Diabet zaharat,boli tiroidiene,etc.)
  8. Intrebuintarea  medicamentelor(antidepresive,antibiotice,hormoni,etc.)
  9. Factori de ocluzie traumatica
  10. Protezare intirziata.

Diagnosticul bolii
paradontale
:
 in cazul prezentei unuia sau a mai multor simptome ale bolii paradontale,asa cum este descris mai sus,trebuie sa va adresati cit mai curind medicului.Cel mai important moment de diagnostic care ajuta la depistarea bolii este adincimea  intre dinte si gingie prin  asa numitul sant gingival.Cu acest scop medicul dentist utilizeaza un instrument special (sonda paradontala),care este plasata intre dinte si gingie si ajuta la masurarea adincimii spatiului preexistent.In mod normal adincimea pungilor paradontale este pina la 2-3 mm.Daca adincimea pungilor este mai mare de 3 mm,aceasta ne vorbeste despre imbolnavirea gingiilor,care duce la paradontita.

  1. Gingivita
  2. Paradontita timpurie
  3. Paradontita cronica
  4. Paradontita progresiva

Decurgerea cronica a gingivitei duce la cresterea accelerata a epiteliului marginii gingivale dinspre partea dintelui,de exemplu–cel mai iritat loc al epiteliului cu produse ale inflamatiei.In legatura cu aceasta epiteliul gingival treptat se adinceste de-a lungul dintelui spre radacina. Pe fon de atrofie progresiva a procesului alveolar si adincirea epiteliului gingival se formeaza pungi gingivale patologice,adincimea carora semnificativ depaseste 3 mm. Epiteliu exfoliat, resturi alimentare, saliva, contribuie la dezvoltarea abundenta a agentilor patogeni care duc la formarea lichidului  purulent in “pungile” parodontale. Compresia cu un instrument a marginii gingivale duce la eliminarea continutului purulent de sub gingie. In timpul procesului inflamator în pungile parodontale se formeaza țesut de granulație care înlocuiește treptat ligamentele dintelui . Se produce depunerea activă de substanțe anorganice la nivelul rădăcinii dintelui , se formeaza un strat semnificativ de placa si tartru, care la rândul său accelerează procesul de atrofie din cauza presiunii constante pe gingii. In stadiile incipiente ale bolii parodontale pe radiografia procesului alveolar se identifica zone de osteoporoza in os. Apoi are loc atrofia septului interdentar pina la disparitia acestuia. Astfel, boala parodonala duce la atrofia osului alveolar, ruperea ligamentului paradontal si inlocuirea acestuia cu tesut de granulatie, aparitia mobilitatii dentare si, in final , pierderea dintelui.  Pacietii cu focare inflamatorii cronice de natura odontogena determina o absorbtie permanenta a produsilor bacterieni care locuiesc in santurile gingivale si care sunt cauza sensibilitatii organismului,  dezoltarea proceselor inflamatorii parodontale,ingestia de puroi cu alimente,etc. Din considerente igienice,singerarile gingivale permanente in timpul periajului dentar, prezenta mirosului neplacut, senzatia de puroi, mobilitatea unui dinte sau a unui grup de dinti, nu trebuie privit ca un lucru normal,care trebuie tratat.
Metodele de tratament a paradontitei – exista 3 metode de tratament:

  • conservativ
  • chirurgical
  • combinat.

Pentru fiecare caz clinic se stabileste un tratament individual.Tratamentul paradontitei depinde de nivelul de complicatii.In stadiul incipient de inflamatie usoara a gingiei –„gingivita”,cind nu sau inceput procesele distructive paradontale,este suficient de efectuat igiena profesionala ,care consta in utilizarea ultrasunetului prin indepartarea depunerilor dentare supragingivale,care produc inflamatia gingivala,si aceasta procedura contribuie la profilaxia inflamatiilor gingivale. Urmatorul stadiu-Paradontita in forma usoara.Pe linga indepartarea depunerilor dentare se utilizeaza „Vector-Terapia” pungilor paradontale de adincime medie cu lavajul antiseptic medicamentos.Practica arata ca dupa astfel de tratament minim invaziv starea gingiilor se amelioreaza intr-o perioada scurta de timp.Cel mai frecvent se intilneste paradontita de gravitate medie.Inflamatia afecteaza tesuturile profunde, sistemul de suport dentar si tesutul osos care treptat se distruge.Se formeaza pungi paradontale patologice – spatiul dintre radacina si gingia decolata, in care se depoziteaza microorganisme. Procesele de biosinteza – toxinele-distrug suportul si tesutul dentar inconjurator,care duc la formarea ulterioara a pungilor paradontale.La aceasta etapa,impreuna cu metodele de tratament enumerate combinam si chiuretajul paradontal.Aceasta procedura se efectueaza sub anestezie locala, se indeparteaza depunerile subgingivale si tesuturile infectate din pungile paradontale patologice cu lustruirea ulterioara a suprafetelor radiculare.Dupa aceasta se formeaza un suport nou dentogingival.In asa mod punga paradontala se micsoreaza si situatia se amelioreaza.Uneori noi introducem in pungile paradontale preparate sub forma de gel pe o perioada indelungata,care inhiba flora patologica a pungilor paradontale.In formele mai grave de paradontita cind adincimea pungilor paradontale este mai mare de 5 mm,este necesar tratamentul chirurgical.
Operatie cu
lambou
-(Interventie care vizeaza reducerea pungilor paradontale).Aceasta interventie consta intr-o mica incizie in regiunea gingiei,in asa mod portiunea de gingie este mai ridicata si respectiv se dezgoleste radacina dintelui,care se curata de tartru.Paradontita este adesea insotita de leziuni osoase.De aceea inainte de a sutura gingia incizata, conturul tesutului osos se niveleaza.Aceasta interventie se efectueaza sub anestezie locala si decurge in jur de 1-1,5 ore.
Transplantul tesuturilor
moi
 – Odata cu distrugerea tesuturilor moi paradontale vizual dintii se alungesc datorita aparitiei recesiunii.Pentru a inlocui defectul afectat al gingiei se utilizeaza o portiune de tesut din palat.Aceasta procedura are mai multe scopuri: previne adincirea pungilor paradontale; acopera radacinile dentare expuse; previne iritarea lor la alimente fierbinti si reci; efect cosmetic.
Transplant
osos
 – Procedura data se efectueaza in cazul pierderilor masive osoase,care inconjoara radacina dentara si mentine dintele in pozitia sa.Acest transplantat poate fi atit din tesuturile proprii dentare cit si din compusi sintetici.Transplantatul osos serveste nu doar pentru mentinerea dintelui,dar si ca matrice pentru formarea tesutului nou osos.In acest caz,acesta procedura se foloseste ca tehnica care este indreptata pentru regenerarea tesutului osos.
Regenerarea ghidata a
tesuturilor 
– Aceasta procedura contribuie la regenerarea tesutului osos.Astfel medicul introduce intre dinte si tesutul osos distrus un material biocompatibil, sub forma de os nativ sau gel,care nu permite cresterea si dezvoltarea altor tipuri de tesut,decit tesut osos.
Profilaxia Paradontitei:

  • Educatia sanitara asupra sanatatii orale.
  • Importanta periajului corect dentar.
  • Alimentatia nutritiva corecta si structurata.
  • Factorii de risc care impiedica functia normala a paradontului.
  • Controlul periodic
  • Mod sanatos de viata.

Odata la 6 luni este necesara consultatia medicului stomatolog, pentru igienizarea cavitaii bucale. Efectuarea periajului dentar dupa fiecare masa.In profilaxia paradontitei un loc important are dieta alimentara.Alimentele dure contribuie la masajul natural al gingiilor, indepartarea tartrului moale dentar.Fructele si legumele proaspete asigura organismul cu vitaminele necesare.O atentie deosebita trebuie acordata igienei orale.In timpul efectuarii periajului dentar trebuie sa efectuam si masajul gingiilor, curatarea coroanei dentare si a spatiilor interdentare.Restabilirea la timp a pierderilor dentare, evita suprasolicitarea dintilor si contribuie la profilaxia paradontiei.In ingrijirea cavitatii bucale un ajutor important il ofera pastele de dinti cu actiune antiinflamatorie,antibacteriana si indepartarea mecanica a depunerilor dentare.Schimbarile care se produc in organismul bolnavului cu patologie paradontala, indica despre slabirea mecanismelor fiziologice de protectie.De aceea tratamentul trebuie sa aiba ca scop nu doar  eliminarea procesului inflamator, dar si cresterea imunitatii.